326607.jpg

Pitkällisen nyhertämisen jälkeen olen kahlannut loppuun otsikossa mainitun, P. Er. Gaddin toimittaman, runsaat 350 sivua ja 71 sukua käsittävän kirjan. Kirja on toimitettu pitkälti aateliskalenterin mallia noudattaen: henkilötiedot ovat hyvin suppeat, kuolleita henkilöitä koskevat tiedot annetaan vain vuoden tarkkuudella, puolisoiden vanhemmista ei ole tietoja, ei myöskään tytärten lapsista. Niinpä monessa kohdassa olikin tarpeen etsiä lisätietoja muista lähdeteoksista, esim. erilaisista ammattikuntamatrikkeleista. Jonkin verran virheitä tietojen tutkimisen yhteydessä myös paljastui, mutta yleensä ne eivät olleet merkittäviä

Kunkin suvun lähtökohdaksi otetun henkilön valinta vaikuttaa monesti jokseenkin mielivaltaiselta. Onneksi sukujen esittelyn alussa on lyhyt (ja valitettavan epätäsmällinen) tietopaketti suvun alkuperästä. Niinpä esimerkiksi Snellmanin suvun kohdalla esitellään Johan Snellmanin (1688–1759) ja hänen vaimonsa Anna Enerothin (1686–1766) kolmen pojan jälkeläiset. Ohimennen mainitaan myös neljäs poika Johan (1752–1799), josta tuli talollinen Piippolaan. Hänen rahvaaseen vajonneita jälkeläisiään ei kuitenkaan esitellä. ("Hans efterkommande torde fortleva där under namnet Jarva.")

Puutteistaan huolimatta kirja auttoi kuitenkin solmimaan yhteen monta seitinpäätä. Nyt sen vuoro on päätyä kierrätykseen.