Sarja jatkuu nyt toisen, myös suomenkielisen ja helppolukuisen ja jokseenkin hyväkuntoisen dokumentin myötä. Tällä kerralla on kysymys Matti Alijarvan asettamisesta naapurinsa alaikäisten lasten holhoojaksi.

293914.jpg

Asiakirjan teksti kokonaisuudessaan on seuraava:

Ote holhouspöytäkirjasta
tehty lakimääräisissä
syyskäräjissä Piippolan
ja Kestilän pitäjäin
käräjäkunnassa Piippolan
tuomiokuntaa Oravakankaan
tilalla, ensinsanotun
pitäjään Pulkkilan
kylässä vuonna 1885.

Syyskuun 4. päivänä.

§.2.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Talokkaan lesken, Piippolan kylästä, Maria Matleena Paavalintytär Jaakolan kirjallisesti valtuutettuna asiamiehenä vaati herastuomari Aatami Lassila, noustuaan istuimeltaan oikeudessa, että tähän haastettu talokas Matti Alijarva, sanotusta kylästä, määrättäisiin Maria Matleena Jaakolan ja hänen viime toukokuussa kuolleen miehensä Juho Matinpoika Jaakolan alaikäisten lasten holhojaksi, koska Matti Alijarva oli lähellä asuva ja holhoustoimeen muutenkin kaikin puolin sopiva, mutta ei tiennyt asiamies Lassila mainittuin alaikäisten nimeä ja ikää nyt ilmoittaa.

Huudettaessa oli vastaaja Matti Alijarva tässä saapuuntunut kirjallisesti valtuutetun asiamiehen, kunnankirjuri Taneli Piipposen kautta, joka asiassa kuultuna, vastaansanoi hakijan puolesta tehdyn vaatimuksen, syystä että vastaajalla jo ennestään oli yksi holhoustoimi, minkä ohessa vastaajan asiamies esitteli sanottuun holhoustoimeen alaikäisten sedan, talokkaan Paavali Jaakolan, joka myöskin asui lähellä eikä ollut suurista toimista estetty holhousvirkaa hoitamaan.

Hakijan asiamies ei voinut kieltää ett’ei vastaajalla ennestään ollut holhoustointa, mutta sanoi sen olevan kovin pienen ja vähästä arvosta kuin myöskin ett’ei Paavo Jaakola ollut holhoustoimeen sopiva, minkä vuoksi asiamies kertasi vaatimuksen vastaajaa vastaan ja käskettiin sitten ynnä vastaajan asiamies ulosastua, kunnes oikeudessa tehtiin seuraava

Päätös:

Koska lautakunnassakin on tunnettu että vastaajalla ei ole rasittava entinen holhoustoimi, vaan että Paavo Jaakolalla sitä vastaan on semmoista kaksikin, sentähden ja kun vastaaja kieltämiseensä ei ole voinut esiintuoda muuta estettä ja hän holhoustoimeen muuten katsotaan sopivaksi, näkee kihlakunnanoikeus kohtuulliseksi, hakijan Maria Matleena Jaakolan pyynnön mukaan, määrätä vastaajan Matti Alijarvan, Maria Matleena Jaakolan ja hänen viesvainajansa Juho Jaakolan alaikäisten lasten holhojaksi, jossa toimessa Matti Alijarvan siis tulee holhottavainsa etua ja omaisuutta kaikin puolin hyvästi ja asetuksen mukaisesti valvoa ja hoitaa. Julistettiin. Paikka ja aika ennen kirjoitetut.

Kihlakunnanoikeuden puolesta

W. G. Snellman

mtty

Lunastus y.m. 4 mk 50 p

Matti Alijarva

Eräät asiakirjan sanamuodot herättänevät nykylukijassa hienoista hilpeyttä. Ainakin maallikkoa voi kummastuttaa se, että oikeus voi tehdä päätöksen holhoojan asettamisesta, vaikka edes holhouksen alle joutuvien lasten nimiä ja ikää ei ole ilmoitettu.

Allekirjoittaneen W. G. Snellmanin tunnistus ei toistaiseksi ole onnistunut. Löytyykö apuja?