289277.jpg

Kuvan kirja tarttui joskus käteen kirjaston poistomyynnistä, ja nyt se tuli vihdoin luetuksikin. Eräkirjallisuus ei sinänsä kuulu harrastuksiini, mutta onhan tämän kirjoittaja, metsänhoitaja Emil Erik Tuompo (10.11.1883–9.7.1939) pornaislaista – vai pitääkö sanoa pornaalaista – sukua ja siten kiinnostava.

Kirjan alaotsikkona on "Erämiehen huomioita ja muistelmia suurilta saloiltamme", ja siinä kerrotaan Sonkajärvellä metsänhoitajana, "suuren puutavaraliikkeen pienenä työntekijänä" työskennelleen Tuompon omia kokemuksia ja muilta kuulemia tarinoita metsänriistan pyydystämisestä. Kirjoitusten sävy on osittain ristiriitainen: yhtäältä kirjoittaja paheksuu ryöstömetsästystä ja valittelee joidenkin eläinten vähenemistä sukupuuton partaalle, mutta toisaalta joissakin tarinoissa kuvastuu selvästi hänen oma metsästyskiihkonsa, kunhan vain vähänkin houkuttelevaa saalista on tarjolla. Ellei anna tämän ristiriidan häiritä itseään, voi hyvin kirjoitetuista tarinoista kyllä nauttia.

Sukututkimuksen kannalta kirjan anti on jokseenkin vähäinen. Tekijän esipuhe tosin antaa hiukan tietoa Tuompon omasta elämästä, mutta muita metsämiehiä mainitaan nimeltä vain harvoin, silloinkin yleensä melko epämääräisesti. Muutamia nimeltä mainittuja henkilöitä sentään löytyy:

– Useimmin mainitaan metsästäjä Ville Ronkainen, susien, ahmojen ja jopa karhun tappaja, joka oli 3 kyynärää 3 tuumaa pitkä ja vielä 82-vuotiaana kuollessaan suoraryhtinen ja uljas mies.
– Pyy-Lassi (sukunimeä ei mainita) oli entinen tukkilainen, sittemmin ammattimetsästäjä, jonka ryöstömetsästystä Tuompo suuresti paheksuu. Hänen vaimonsa tunnettiin nimellä Hintu.
– Ukonvaaran laella olevassa talossa asui perhe, isä, äiti, viisi poikaa ja 3 tytärtä. Pojista toiseksi vanhin, kuvattujen tapahtumien aikaan 14-vuotias, oli nimeltään Tuomas. Tämän näädänmetsästyksestä kertovan tarinan yhteydessä mainitaan myös Syrjäsen Riitta, joka oli vastikään kuollut, ja Luotosen Antti, jonka hevoselta oli savotassa katkennut jalka.
– Muuan Mykkänen mainitaan Ronkaisen Villen ohella karhuntappajana.
– Vuoden 1931 järjestettiin Rautavaaran ja Valtimon rajamailla karhunkierros, jonka omistajina olivat tohtori P, metsänhoitaja A, kapteeni B ja pankinjohtaja S.

Mahtaako näistä kukaan tunnistaa omia sukulaisiaan tai tuttaviaan?