350201.jpg

Luettujen naiskuvausten sarjassa seuraa Reetta Niemisen kirja Minna Canth. Kirjailija ja kauppias. Keuruu 1990. Ensimmäiseksi on mainittava yli 300-sivuinen kirjan plussapuolia: Lopussa on lähdeluettelo (joka tosin näyttää sisältävän lähinnä painetut lähteet mutta on sellaisena varsin käyttökelpoinen) ja 8-sivuinen henkilöhakemisto. Kuvaliitteissä on koko joukko kiinnostavia kuvia. Tekstissä on runsaasti kirje- ja päiväkirjapoimintoja, jotka tarjoavat hyvinkin henkilökohtaisia näkökulmia aikakauden tapahtumiin.

Kuten kirjan nimikin osoittaa, siinä keskitytään ennen kaikkea kirjailija ja kauppias Minna Canthiin. Niinpä hänen lapsuutensa, opiskeluaikansa ja avioliittonsa lehtori Ferdinand Canthin kanssa mahtuvatkin kolmeen ensimmäiseen lukuun, reiluun 30 sivuun. Kirjan loppuosassa Minna Canthin kirjailijanura esitellään huomattavasti laajemmin kuin hänen elämänsä kauppiaana, mutta se lienee ymmärrettävää; tuskinpa kuopiolaisen kauppiaan elämässä oli läheskään samaa dramatiikkaa, intohimoa ja luomisen tuskaa kuin kirjailijanurassa ja työskentelyssä kieliriitojen repimän teatteritaiteen hyväksi. Toki myös kauppiaan uraa toisinaan sivutaan – vaikkapa silloin, kun kerrotaan kaupan tuottavan niin hyvin, että Minnalle on taloudellisesti mahdollista omistautua kirjoittamiselle. Myös Minnan perhe-elämä jää itse asiassa melko vähälle huomiolle. Melkoisena suorituksena voidaan kuitenkin pitää sitä, että seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti onnistui sekä menestymään kauppiaana että osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuottamaan niin runsaasti korkeatasoista kirjallisuutta.

Minna Canthin ohella kirjassa esitellään mielenkiintoisesti monia muitakin aikakauden kulttuurihenkilöitä, laveimmin luonnollisesti Kaarlo Bergbom ja hänen sisarensa Emilie.