Sukututkimus ei ole pelkästään vuosilukuja ja sukulaisuussuhteita, vaan siihen voi liittyä myös romantikkaa ja tragiikkaa kuin ainakin parhaaseen romaaniin. Tästä voivat todistaa vaikkapa taannoisella Viron-matkalla otetut kuvat.

275663.jpg

275665.jpg

Siltä varalta, että alempi kuva ei näy kovin selvästi, laitan tähän siinä olevan tekstin (kaikkine kielivirheineen):

PREILIKIVI (NEITIKIVI)

Tässä lepää Margarethe Victoria, Kärden paronin vanhin tytär. Se oli kuulemma ollut kartanoneidin lempipaikka laajoine näköaloineen Endlan järvelle. Kansa kertoo, että kaunis 21-vuotias valkotukkainen tyttö upotti itsensä onnettoman rakkauden takia. Rita oli kuulemma rakastunut yksinkertaiseen maatilapoikaan, mutta kun vanhemmat olivat säätyjenvälisen avioliiton vastaan, surmasi epätoivoissaan oleva tyttö itsensä, Hänen tomu lepää nurmiturveen alla, mutta rakkauden vapaa henki leijuu tuulenpuuskissa puiden ladvissa.

Nuoren tytön kuoleman todellisia seikkoja ei tiedetä. Kirkonkirjan merkinnän mukaan kuoli hän 27. kesäkuuta 1903, sydämen joutumisesta pysähdyksiin, Kuigatissa, Etelä-Tartunmaalla.

Kiveen on hakattu Stackelbergien suvun vaakuna. Vaakunakilvellä on kolme vuorta, joilla seisovat kaksi lehmuksenrunkoa. Katkaistut rungot alaspäin riippuvine lehtineen symboloivat sukua, jonka voi taittaa, mutta ei voi tuhota, koska vahvista juurista varttuvat uudet haarat.

- - -


Jogevan kunnan kotisivuilla http://www.jogeva.ee/ kerrotaan Margarethe Victoria von Stackelbergin virallisten tietojen mukaan hukkuneen 27.6.1903 Löwenhofissa (Kuigatsissa). Koska itsemurhan tehneitä ei voitu haudata kirkkomaahan, hänen isänsä löysi tytölle hautapaikan Kärden mäen eteläiseltä rinteeltä, jossa olevaan luonnonkiveen on hakattu Stackelbergien vaakuna ja nimi. Kivellä on aiemmin ollut mustasta kivestä tehty risti ja sen vieressä muistolaatta. Muistolaatta on kadonnut, rististä on jäljellä vain sirpaleita.
Margarethen isä oli Victor von Stackelberg, s. 1854, k. Saksassa 1945. Hän oli ostanut Kärden kartanon äitinsä puoleiseltä sukulaiselta Woldemar von Pistohlkorsilta 30000 hopearuplalla vuonna 1889.
Margarethen lisäksi Victor von Stackelbergilla oli kaksi muuta lasta, tytär Edith Luise (s. 1885) ja poika Woldemar Victor Michael Herman (s. 1891).
Myös Suomessa aateloidun Stackelberg-suvun alkuhistoriasta löytyy Magnus Stackelbergin pitkä artikkeli "Bidrag till släkten Stackelbergs historia" SSS:n vuosikirjasta VII (Helsinki 1923).