Sukututkimus on viehättävä harrastus, joka herättää historian henkiin aivan toisella tavalla kuin ne yleensä kuivat opettajat koulun historiantunneilla. Parhaassa tapauksessa sukututkimus voi myös yhdistää sellaisia enemmän tai vähemmän läheisiä sukulaisia --- serkkuja, pikkuserkkuja, kolmansia jne. serkkuja --- joilla aikaisemmin on tuskin ollut aavistustakaan toistensa olemassaolosta.

Toisinaan esitetään kritiikkiä siitä, että monet sukuaan tutkivat pyrkivät etsimään mahdollisimman hienoja esivanhempia: aatelia, säätyläisiä, merkkimiehiä tai edes isojen talojen isäntiä. Tunnetaan tapauksia, joissa vaikkapa aatelisen syntyperän todistukseksi on esitetty väärennettyjä asiakirjoja. Tai sukututkijoita, jotka (useimmat tosin hymyssä suin ja puolittain anteeksipyydellen) kertovat löytäneensä esivanhempia parinkin tuhannen vuoden takaa.

Merkkihenkilöiden janoamiseen voi olla aivan pragmaattinenkin syy: jos esivanhempien joukosta löytyy aatelinen tai johonkin ns. säätyläissukuun kuuluva henkilö, tutkimustyö ainakin pieneltä osalta helpottuu melkoisesti, koska valmiiksi tutkittua aineistoa on jo olemassa runsain mitoin. Lisäksi näistä merkkihenkilöistä on yleensäkin historian lehdille jäänyt huomattavasti enemmän mainintoja kuin vaikkapa pienessä kylässä ikänsä kunniallista elämää eläneestä rengistä, josta lähes ainoat jälkipolville säilyneet tiedot ovat kirkonkirjojen merkinnät kasteesta, vihkimisestä ja hautajaisista.

Vaan kyllä niistä tavalliseen rahvaaseenkin kuuluneista esivanhemmista voi hyvällä tuurilla löytyä ihan mukavasti jutunjuurta. Kenties on keitetty tai myyty laittomasti viinaa, ehkä riidelty naapureiden kanssa aina käräjillä asti tai vaikkapa hankittu aviottomia lapsia. Silloin merkinnät kirkonkirjoissakin ovat runsaslukuisampia, ja lisää tietoja voi kenties löytyä tuomiokirjoista, pitäjänhistorioista tai muista lähteistä.

Tarkoituksenani on näillä sivuille kertoilla huomioitani sukututkimuksesta ja poimia mahdollisuuksien mukaan arkistoista tai aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta hauskoja tai liikuttavia pikku tarinoita. Mitään kysymys- ja vastauspalstaa en aio pitää, mutta saa minulle esittää kysymyksiäkin. Vastauksista en mene takuuseen.

Sukututkimusterveisin