Joulukuun 30. päivän tapahtumat ovat lyhyesti seuraavat:

Martti Skytte kuoli 1550.
Erastferin tappelu 1701.

Piispa Martti Skytte syntyi n. 1480 ja kuoli Turussa. Oltuaan munkkina Sigtunan dominikaaniluostarissa hän pääsi opiskelemaan Saksaan ja Italiaan ja toimi sitten luostarinsa esimiehenä sekä dominikaanien ylitarkastajana Pohjoismaissa, kunnes hänet Kustaa Vaasan tahdosta v. 1527 valittiin Turun piispaksi. Hän menetti uskonpuhdistuksen yhteydessä suuren osan omastakin omaisuudestaan. Hän lähetti mm. Mikael Agricolan ja Paavali Juusteenin Lutherin ja Melanchtonin luo Wittenbergiin opiskelemaan.

Erastfer eli Erastviere on kylä Liivinmaalla 45 km Tartosta etelään. Mainitussa taistelussa venäläiset voittivat ruotsalaisten joukot.

– – –

Kirpputorilta osui ostoskoriin Elsa Heporaudan toimittama kaksiosainen kirja Sankaripoikia. Vapaussodassamme kaatuneiden alaikäisten muistoksi (uusi laitos, jossa ei ole painovuotta eikä -paikkaa). Lyhyiden pienoiselämäkertojen lisäksi siihen sisältyy ”Elämäkerrallinen luettelo Suomen vapauden puolesta kaatuneita, v. 1898 ja myöhemmin syntyneitä alaikäisiä”. Suurin osa luettelon tiedoista löytynee myös H. J. Boströmin teoksesta Sankarien muisto (Helsinki 1927), mutta kenties tästä jotakin uuttakin löytyy. Palannen asiaan myöhemmin, kunhan kirjat on tullut luettua.