Eilen sukututkijatutultani saamani kysely näytti ensi silmäyksellä jokseenkin toivottomalta: omasta tietokannastani ei löytynyt kyselyssä mainittuja henkilöitä, vaikka olen kyseistä maantieteellistä aluetta eli Askolaa aika paljon tutkinutkin. Henkilötiedoisssa esiintyi kuitenkin myös talonnimi Tuiskula (Monninkylästä), ja se oli NIIN lähellä omia tutkimuskohteitani, etten malttanut olla penkomatta asiaa hiukan perusteellisemmin. Suomen Sukututkimusseuran tarjoama HISKI-tietokanta osoitti taas kerran hyödyllisyytensä. Yllättäen huomasin kuin huomasinkin päätyväni äitini isän sukuun (Askola, Monninkylä, Keltti) ja saatoin antaa kysyjälle toivottavasti tervetulleita lisätietoja.

Mistä sitten johtuu, että kaikista esivanhemmistani kenties tarkimmin tutkimastani Keltin suvusta paljastui tällaisia aivan vieraita henkilöitä? Selitys siihen on aivan yksinkertainen: kun ei toistaiseksi ole aika riittänyt alkuperäislähteiden (tässä tapauksessa rippikirjojen) kaikenkattavaan tutkimiseen, oli erään leskeksi jääneen talonpojan toinen avioliitto jäänyt minulta huomaamatta. Tuttavani kysymät henkilöt olivat juuri tässä toisessa avioliitossa syntyneen lapsen jälkeläisiä. Kiitokset siis tälle nimeltä mainitsemattomalle tuttavalle siitä, että ohjasi tutkimukseni tähänkin kohteeseen. (Tutkimustulokset näiltä osin perustuvat toki pelkästään HISKIin ja ne on sopivan tilaisuuden tullen tarkistettava kirkonkirjoista, mutta kaikki ainakin näyttää loksahtavan loogisesti kohdalleen.) Sattuma osoittaa taas kerran, miten hyödyllistä sukututkijoiden keskinäinen yhteydenpito voi olla.

_ _ _

Elmgren kertoo Päiväntapahtumissaan tammikuun 13. päivästä seuraavaa:

Kuningas Kustaa III:s syntyi 1746 (Uuden ajanlaskun mukaan 24 p.)
Tuomari Sakari Alopaeus kuoli 1839.

Gregoriaaninen kalenteri otettiin Ruotsi-Suomessa käyttöön 1753, minkä vuoksi Kustaa III:n syntymäaika voidaan ilmoittaa kahdella eri tavalla. Kuolinpäivä 29.3.1792 sen sijaan on yksiselitteinen.

Zachris Alopaeus (s. 17.10.1772 Tohmajärvellä, k. Raahessa) tunnetaan lahjoittajana, joka määräsi yhteensä 16.000 assignaatioruplaa Salon kihlakunnan 16 pitäjälle säilytettäväsi rahastoina, joiden koroilla oli palkattava lukutaidon ja kristinopin opettajia köyhille lapsille. Hän teki myös Raahen kaupunkiseurakunnalle lahjoituksen virsilaulun edistämiseksi.